Kako kreiramo učinkovit prodajni lijak?

V tokratnem prispevku je obrazloženo kako kreiramo učinkovit prodajni lijak.

Produktov in storitev, ki jih lahko prodajamo preko interneta, je nešteto.

Praktično se preko spleta prodaja in promovira dobesedno vse in edina napaka ali pa vsaj zelo oteženo delo, je, če se na splet odpravimo prodajati produkte in storitve, ki na spletu nimajo povpraševanj. V tem primeru so boljši kanali za kreacijo povpraševanj in prodor novosti, spletni portali kot so Kickstarter in podobni.

Za vse ostale produkte in storitve je treba na spletu kreirati prodajni lijak.

To je naloga marketinške službe, katere osnovni namen je, da pridobiva kontakte (sledi) zato, da te sledi prodaja nato v nadaljevanju naprej obdeluje.

Zelo pomembno pri pravilni kreaciji prodajnega lijaka je zavedanje o tem kdo je naš kupec in kaj točno prodajamo.

Tokrat vam bomo primer pokazali na primeru prodaje npr. predsob.

Kako kreiramo učinkovit prodajni lijak – primer

Kako kreiramo učinkovit prodajni lijak

Predsobe se v bistvu lahko prodajajo preko interneta na več različnih načinov.

Po eni strani predsobe prodajajo veliki spletni trgovci, ki imajo hkrati tudi svoje fizične trgovine in pohištvene salone (Harvey Norman, Rutar, Ikea, …), po drugi strani prodajajo predsobe npr. spletne trgovine, po tretji strani pa vam predsobo izdela pravzaprav lahko kar vsak mizar.

Zato je pri kreaciji prodajnega lijaka pomembno najprej to, komu imamo namen prodajati kakšno predsobo.

Velika pohištvena trgovina, kot je npr. Harvey Norman prodaja tipske predsobe – ker pač nima možnosti izrezov, prilagajanja predsob, različnih kombinacij in podobno. Zato so tudi na spletu njihove predsobe predstavljene kot produkti v spletni trgovini.

Po drugi strani, je priložnost mizarja, ravno v tem, da lahko predsobo izdela povsem po meri neke sobe, veže, hodnika. Zato bi zanj bilo težje, če se na spletu spusti v boj za prodajo predsob, preko spletne trgovine, saj s ceno niti velikim trgovcem verjetno ne more konkurirati, hkrati pa mizarji nimajo takšnega marketinškega arzenala, da bi lahko uspešno nastopali na spletnem trgu tipskih in vnaprej izdelanih predsob. Mizarji tudi ne izdelujejo predsob vnaprej.

Ker je mizarjeva prednost sposobnost izdelave opreme za predsobo, po naročilu, se bo na spletu v boj, spustil preko zbiranja interesentov (sledi) za predsobo.

Dober marketing mu bo poskušal ujeti čimveč sledi in vzpostaviti tak koncept spletne strani, da bo ta številka skozi čas, samo še naraščala.

Nato bo te sledi segmentiral.

Na vroče in dejanske kupce in na interesente ter firbce.

Firbcem bo občasno (recimo enkrat na mesec) poslal samo kakšno e pošto o novi izdelani predsobi, vroče kontakte pa bo predal prodaji, da jih obdela in poskuša zaključiti prodajo.